© Alba Morera Photography

Context Històric

Als anys setanta, una nova generació rupturista, sense seqüeles de la Guerra Civil, floria amb ganes de menjar-se el món. Aquest nou relleu generacional va propiciar canvis i transformacions en la societat, però sobretot va desenvolupar una nova manera de fer i de pensar, totalment oposada als costums imperants i a la moral establerta pel règim franquista.

397A0874

Aquesta generació es va veure influïda per un context internacional efervescent en l’àmbit polític, social i cultural. El moviment hippy, la lluita afroamericana pels drets civils als Estats Units, el Maig del 68 a París i els festivals a l’aire lliure de l’illa de Wight i Woodstock van alimentar els anhels de llibertat d’aquella joventut que volia construir el seu propi món. A Catalunya aquest despertar es va manifestar en la mobilització estudiantil, l’Assemblea de Catalunya, el moviment folk, la música progressiva al Zeleste, el Canet Rock, la renovació del teatre català, la popularització del jazz entre el jovent… i a Cardedeu aquest context l’hem de relacionar directament amb el GAT.

unnamed-1

La representació d’El Petit Príncep a l’Esbarjo el 1969 marca l’inici del GAT. Immediatament després va impulsar l’activitat musical amb la 1a Nit de Folk (1970) i amb la 1a Nit amb Jazz (1971) als Pinetons, un espai on el jovent podia sentir-se alliberat. Les Nits de Cardedeu van ser activitats pioneres. La Nit de Folk és segurament el primer festival a l’aire lliure gratuït que va durar tota una nit a l’Estat espanyol. I les Nits amb Jazz, que recollien la flama jazzística del Jamboree i La Cava de Terrassa, van esdevenir el punt d’arrencada de l’expansió del jazz per tot Catalunya.

unnamed-3

A més de les Nits amb Jazz, durant aquesta dècada el GAT va organitzar centenars d’activitats, com ara concerts, obres de teatre i cercaviles de La Cuca, i alhora va enfortir el teixit associatiu de la vila tot col·laborant en la creació del Casal Cardedeuenc i amb altres entitats com El Carrilet i El Cercle de Barbats. Aquesta intensa vida cultural va ser la llavor de la creació de Ràdio Borrego i de la primera televisió local de l’Estat espanyol, RTVCardedeu.

unnamed

La dimensió d’aquest moviment cultural i el seu impacte sobre Cardedeu és enorme, tant per la quantitat i la diversitat d’activitats que hi va organitzar com per la quantitat de gent que va mobilitzar. Així mateix, el GAT va esdevenir una escola per a futurs professionals del món de les arts i la cultura. Aquesta època és, sens dubte, un record viu que forma part de la memòria col·lectiva d’una generació de cardedeuencs.